Tápláld a tested!
Most különösen fontos, hogy odafigyelj, mit viszel be a testedbe, ebbe a szentélybe. Tápláld és ne mérgezd.
Lehet, hogy néha nincs étvágyad, és még az étel látványát sem bírod. De tudod, hogy ha nem eszel, még inkább legyengülsz, és akkor a szép, pozitív gondolatok sem tudnak olyan gyógyító hatást kiváltani, mint ha a testedbe bevitt kalóriákkal is megtámogatod őket.
Az itt leírt, kipróbált recepteket jó szívvel ajánljuk, testnek és léleknek egyaránt.
Jó étvágyat! Bon appetit!
Első fogás: Főtt-nyers leves
Hozzávalók:
- 40 dkg burgonya
- 2 csapott kiskanál só
- 2 dl tejföl
- 2-3 evőkanál mustár
- ízlés szerint citromlé
- 3-4 szál zöldhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 cékla
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockákra vágva 1 liter vízben pici sóval puhára főzzük. Turmixoljuk, s ízesítjük a tejföllel, a mustárral, a citrom levével, ha kell, még sóval. Tálaláskor a levesestányérokba apróra vágott zöldhagymát, hámozott, megmosott reszelt sárgarépát és ugyanígy előkészített reszelt céklát halmozunk. A levest rámerjük, tetejét megszórhatjuk apróra vágott zöldfűszerekkel, például petrezselyemmel.
Elkészítési idő: 30 perc
Második fogás: Brokkoli tócsni
Hozzávalók:
- 45 dkg brokkoli
- 2 db tojás
- fél bögre parmezán
- 4 ek zabliszt
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 2 ek olaj
Elkészítés:
Töltsünk meg egy lábast vízzel, tegyünk bele pár csipet sót, majd tegyük fel a gáztűzhelyre. Ha forr a víz, adjuk hozzá a rózsáira szedett brokkolit. Kb. 5 percig főzzük, amíg a brokkoli puha nem lesz.
Szűrjük és csöpögtessük le a brokkolit, majd borítsuk ki egy vágódeszkára. Vágjuk össze nagyon apró darabokra, de azért nem kell pépet csinálni belőle.
Tegyük egy nagyobb tálba az összevágott brokkolit, tojásokat, sajtot, lisztet, összezúzott fokhagymát, borsot és sót, ha még szükséges. Keverjük jól össze a masszát, kanalazható állagot fogunk kapni.
Tegyünk egy tapadásmentes bevonatú serpenyőbe olajat, nem kell sok, majd mehet bele 2-3 evőkanálnyi adag a brokkolis masszából. Süssük 2-3 percig a korongokat, fordítsuk meg őket, a másik oldaluk is süljön még 1-2 percet. Ha aranybarnák, készen vagyunk, tejföllel vagy joghurttal tálaljuk.
Desszert: Kalácsfelfújt
Pontos mennyiségekkel nem tudok szolgálni, csak úgy "szemre". 2-3 szelet (szikkadt) kalácsot felkockázunk, ugyanezt tesszük 1-2 almával. Kivajazott tűzálló tálba tesszük, összekeverjük, tehetünk még közé lekvárt, mazsolát, aszalt gyümölcsöt, citrom- vagy narancshéjat stb. Megszórjuk vaníliás cukorral, esetleg fahéjjal. 1 egész tojást összekeverünk 1-2 deci tejjel, ráöntjük a kalácsos keverékre és a sütőben pirosra sütjük. Nagyon hamar kész van (5 perc munka, kb. 20 perc sütés), és maradékok (szikkadt kalács, fonnyadt alma, beszáradt lekvár) felhasználására is alkalmas.
Mikrós süti
10 deka vajat és 10 deka csokit a mikróban 600 watton 2 percig összeolvasztunk. Egyenként hozzáadunk 3 tojást, majd 10 deka cukrot, 10 deka lisztet és fél csomag sütőport. Összekeverjük, majd 600 watton 6 percig mikrózzuk.
Ez az eredeti recept, szerintem a cukor mennyisége csökkenthető.
Tálalhatunk hozzá befőttet, kompótot, sodót, hidegen keverős pudingot stb.