Mai rendezvényünk címe volt ez. Az egy hónapja meghirdetett pályázatunk címe volt ez. „Üzenetem az úton levőknek- mi az, ami nekem segített”

Kicsiny alapítvány lévén, nem hittem benne, hogy ez a pályázat köveket fog megmozgatni. Hát, ha sziklákat nem is, de kavicsokat igen… amik között volt tengerkoptatta gömbölyű, voltak művészi mozaik-darabok, volt sziklákról lepattant éles, voltak apró kis színesek, és voltak gyémántok, szikrázóan értékes darabok… Csoda-sorozatot indítottunk el, és a pályamunkák olvasása közben gyakran volt szükségünk papírzsebkendőre… Lélekemelő szépségek érkeztek, és mindben közös volt az író-alkotó szíve-lelke, amit beletett, őszintén megfogalmazva akár a saját, akár a hozzátartozója gyötrelmesen nehéz küzdelmét a betegséggel, és a mindennapok mókuskerekével. Nehéz, mégis felemelő, emberi, szeretettől átitatott, reményt sugárzó munkák ezek. Már látom, hogy méltó részei lesznek a Falevelek című könyvünk második kötetének!

A mai napot azzal a körrel indítottuk, ahol kibővítettük a jelenlévők számát a nem látható, de annál inkább érezhető jelenlévőkkel, akik már az égi Simonton-csoport tagjai, de nagyon is élnek a szívünkben. Soroltuk a neveket, és fogtuk a körben egymás kezét.

Aztán dr Herczeg László előadása következett, aki színvonalas, érdekes előadást tartott a fájdalomcsillapítás lehetőségeiről, és a visszajelzéseitek szerint sokat tanultatok belőle.  Őt folytatta dr Prezenszki Zsuzsa, akivel énekeltünk, játszottunk, és filozófiai mélységekbe bonyolódtunk a valódi szeretet mibenlétét illetően, közben szorgosan törölgettük a fejünkből az önkorlátozó, mindenkinek megfelelni akaró „őrmesteri hangokat”.

Ebédszünetben elpusztítottuk azt a „terülj asztalkámat”, amit odavarázsoltatok a terem teljes hosszában felállított asztalokra, amik roskadoztak a rengeteg tarka, és finomnál finomabb salátáktól (köszönet érte Icusnak, aki egymaga hozott egy tucatnyit nekünk!), rágcsálni valóktól, sütiktől, innivalóktól. Itt említeném meg Eszter királylányunk felejthetetlen gluténmentes diótortáját is! Szorgalmasan járultatok a befőttesüvegünkhöz is, amibe a közönség szavazás cetlijei kerültek, ugyanis a fődíj egy gyönyörű Regea-torta volt.

A délutáni blokk a társ-civilszervezeteké volt, akik sorban bemutatkoztak nektek. Nem tudom megfogalmazni, milyen öröm volt számomra látni, hogy sokan eljöttek közülük, színvonalas, színes prezentációkkal készülve, és látnom azt, hogy mégis létezhet együttműködés a civilek között, az valami felemelő érzés volt! Az Amazonok vezetője, Polonkai Éva most szerepelt először „felolvasás nélkül” a nyilvánosság előtt, igen sikeresen. Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke a szünetben azt mondta nekem, közénk mindig szívesen jön, mert itt barátok veszik körül. Molnár Laci, a MentsManust önkéntese közénk is tartozik, csakúgy, mint a Mellrákinfo Egyesülettől Karsza Péterné Szalánczi Beáta, akinek színes prezentációja sok érzést megmozgatott bennünk. Vízné Sári Ildikó a Mályvavirágokat képviselte a körünkben, sok hasznos információt adott át a tevékenységükről. A salgótarjáni Rákliga alapszervezettől sokan jöttek, és mindig nagy szeretettel fogadjuk őket! Kreicsi Marika és Vitek Eszter pedig meséltek a munkájukról. Közben szépülhettetek is, mert Fellegi Hanna egy varázslatos, mini Remény és szépség napját varázsolt nekünk gyönyörű hennafestéseivel!

Aztán eredményhirdetés következett, a nyertes pályázatokat díjaztuk kategóriánként. Szétesve, dadogva mondtam a mondandómat, sokszor nyelve a könnyeimet. Próza kategóriában a nyertes Balázs Dzsennifer Gréta volt, akinek az utolsó pillanatban sikerült megérkeznie közénk a családjával. A 14 éves nagylány halkszavúan, kissé szégyenlősen mesélte el két évvel ezelőtt kezdődött, sikeres harcát a betegségével, nagy, figyelő csöndünk közepette. Édesanyja könnyes szemmel hallgatta hátul. Vastapsot kaptak. Rajta kívül felnőtt pályázóinkat is díjaztuk, mert a zsűrinek lehetetlenség volt egy munkát kiemelni a kincsek közül. Könyvjutalmat kapott Priscsákné Szekrényesi Judit is, akiről kiderült, hogy Dzsennifer osztályfőnöke. Valamint Szajcz Erika, legnagyobb harcosunk is könyvjutalmat kapott, Kaszás Gabriellával, Pelesz Szandrával együtt. Ezeket a gyönyörű munkákat hamarosan a honlapunkon és a Facebook oldalunkon is olvashatjátok majd!

Vers kategóriában Gervai Nóra rap indulója elsöprő sikert aratott, ráadásul, mivel az író távollétében Icus olvasta fel, egészen elképesztő módon illett Icusra, akár ő is írhatta volna! De a közönség szavazott még Kiss Ibolyára és György Viktória Klárára is, csakúgy, mint Mészárosné Erikára, aki próza kategóriában is indult, és a nagyon finom céklasalátáját is jutalmaztuk.

Fénykép, grafika kategóriában is nehéz dolgunk volt. Nyéki-Bacsó Ágnes munkáinak ötletessége ámulatba ejtett minket, könyvjutalmat kapott. Az Avon ajándékcsomagot Zavodni Gréta Virág nyerte, szívmelengető fotóival, aki meglepő módon nem a gyógyulástörténetét tartalmazó könyvének részleteivel indult a pályázatunkon. A közönségdíjat, a Regea-tortát Rónai Katalin kreatív fényképei nyerték el, és csak egy hajszállal kapott több szavazatot Cserlaki Ildikó képeinél, aki Avon ajándékcsomagot nyert.

Kreatív alkotás kategóriában is nagy fejtörést okoztak a szebbnél szebb munkák. Végül Valyonné Fodor Zsuzsa tűzzománc és kerámia munkái lettek a befutók. De a közönségnek Tarjányi Melinda apró horgolt-kötött állatkái is nagyon tetszettek.

Sári Edina írónő is felajánlotta nekünk egy könyvét, ő Füst Nikolett cicás-kisgyermekes festményét díjazta.

Egészséges étel/ital kategóriában Avon ajándékcsomagot nyert Maxim Júlia finomsága. Vitek Eszter diótortája, Mészárosné Erika salátája, és Molnár Izabella „Egészségsziget” fantázianevű látványos finomsága pedig nyertes befutóként szerepeltek.

Üzenetünk az úton levőknek remélhetően célba ér, és minél több úton levőt megtalál. Itt is szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki valahogyan hozzájárult a rendezvényünk létrejöttéhez: a pályázóknak, a résztvevőknek, a segítőknek, a hozzátartozóinknak, és a támogatóinknak: az Avon Hungary Kft-nek, és az Agria Parknak! Köszönet Erikának, aki még a műtéte előtti pillanatokban is gondolt ránk és egyengette a rendezvény útját! Isten áldjon meg benneteket és ajándékozzon meg egészséggel!

fva

Kategória: ESEMÉNY