Mi az, amit megteszünk?

Alapítványuk szakemberei és önkéntesei tréningeket, klubokat vezetnek és előadásokat tartanak.

 • Csoportokat szervezünk a daganatos betegséggel érintettek számára ahol megismertetjük őket a Simonton módszerrel, amelynek a legfontosabb elemei: relaxáció, gyógyító imagináció, pozitív gondolkodás, szemléletmód váltás, stresszkezelés.
  Célunk: a negatív érzelmek feldolgozása, testtudatosítás, belső öngyógyító erők mozgósítása.
 • A résztvevők „toborzása” érdekében felvesszük a kapcsolatot a régió egészségügyi intézményeivel, orvosaival, és széles körben tájékoztatást adunk a lehetőségről.
 • A tanfolyamot elvégzett betegeink kérésére hoztuk létre a Simonton-klubot, ahol rendszeres, tematikus klub-foglalkozások során gyakorolhatják megszerzett ismereteiket, egészséges életmóddal kapcsolatos előadásokat hallgathatnak, kialakult baráti kapcsolataikat ápolhatják, a sorstársi közösség megtartó erejét élvezhetik.
 • Külső felkérésre ismeretterjesztő előadásokat tartunk a módszerről és a lehetőségeiről.
 • Előadásokat és beszélgetéseket szervezünk egészségeseknek a betegség-megelőzésének lehetőségeiről, a szűrővizsgálatok fontosságáról.
 • Gondot fordítunk a családtagok támogatására is.

Hogyan dolgozunk?

Szakértők és szakmai partnerek segítik a munkánkat.

Szupervízoraink:
dr Rohánszky Magda onkopszichológus és dr Prezenszky Zsuzsa pszichiáter, Simonton trénerek, a budapesti Szent László kórház és a Tűzmadár alapítvány munkatársai.

Kapcsolatot tartunk az egri, miskolci, salgótarjáni, hatvani, edelényi daganatos betegek alapítványaival.

Munkánkat a állapot-és elégedettség mérő kérdőívek alapján értékeltük a 2010-13-as időszak 126 résztvevőjének visszajelzése alapján.

tablazat

Ezt minek tulajdonítja?

 • gondolkodásmódbeli változás: 81%,
 • életmódváltás: 42.9%
 • Simonton ismeretek: 76.2%,
 • közösség, amit kialakítottunk: 19%
 • orvos 9.5% (noha orvosi kezelést is kapott 42,85 %-uk!)
  .

Komplex tevékenységünk összetevői:
Az egészségesek számára: megteremtjük a széleskörű és sokszínű információ-átadás lehetőségét:
• az egészséges életmódról,
• a betegségek megelőzésének lehetőségeiről,
• a szűrővizsgálatok fontosságáról.

A betegeknek:
Simonton-csoportokat tartunk gyógyult vagy gyógyulni vágyó daganatos betegeknek, igény szerint más krónikus betegeknek, családtagoknak. Ezen a tréningen a hangsúly a belső gyógyítóerőnk mozgósításán van, a szemléletmódunk formálásán, a testünkkel való eredményes és hatékony kommunikáció megtanulásán. Ezenkívül sok más hasznos dolgot tanulhatnak a résztvevők: relaxálást, imaginálást, fókuszolást, stresszkezelést, nehezteléseink elengedését….találkozunk Belső Vezetőnkkel…motiváló, erős célokat találunk…A jóhangulatú alkalmainkon töltekezünk, erőt merítünk a sorstárs-közösségből.
Személyre szabott egyéni foglalkozásokat biztosítunk annak, aki nem tud az állapota miatt a csoport munkájába bekapcsolódni, a tematikát a csoportos foglalkozások alapján, hozzáigazítjuk a beteg sajátos igényeihez.
• Megoldjuk a „virtuális kapcsolattartást”, amikor a beteg ágyhoz kötött, de elektronikus eszközök segítségével bekapcsolódhat a csoport munkájába.
• Az önkénteseink rendszeresen látogatják a kórházban fekvő daganatos betegeket a kezelések idején, melynek a célja a lelki egészség megtartása, tanácsadás, ventillációs beszélgetésekkel, kihasználva a sorstársak által nyújtott segítség hatékonyságát.
Képességfejlesztő tréningen szintetizáljuk a teljes gyógyuláshoz, a teljes és egészséges életbe való visszailleszkedéshez szükséges tapasztalatokat, a résztvevők megszilárdíthatják a pozitív személyiségvonásaikat. A tréningen az alkalmazott viselkedéstudomány eredményeit és a csoportdinamika hatását tudatosan alkalmazzuk. A saját-élményű csoport megfelelő alapot nyújt a képzés befejeződése utáni továbbhaladáshoz is.
• Fontosnak gondoljuk a közösségben tartást, havi rendszerességgel klubfoglalkozásokat tartunk tematika alapján, interaktívan a motiváció szinten tartása, a segítő támasz nyújtása, az izoláció oldása érdekében. (szakemberek előadásai, gyógyult betegek beszámolói)

 

“Étlapunk”: a Regionális Egészségügyért Alapítvány Tréningjei

 • Léleksimogató: Milyen vágyaid vannak? Találd meg fontos céljaidat, melyek segítenek a gyógyulásban! Mesélj szerepeidről, nézzük meg,melyeket vállaltad önként, örömmel, és melyek lettek (kötelező nyűgként) vállaidra rakva. Hogyan lehetnél hatékonyabb a szerepeidben? Milyen szinten áll az önbecsülésed, önértékelésed? Szeretnél-e emelni rajta? Eszközök, melyeket mi kínálunk hozzá…
  .
 • Érzések hullámhosszán: tested és érzéseid kapcsolatáról. Hogyan viszonyulsz érzéseidhez- szóhasználatunkban nincs negatív érzés,sem negatív tulajdonság, …..előrevivők, vagy akadályozók vannak: a szerelem is akadályozhat….és a fájdalom is vihet előre! Ennek megértését kulcskérdésnek tartjuk. Bevállalod érzéseidet?Titkolod? Milyen vélekedéseid, hiedelmeid vannak ezzel kapcsolatban? Miben segíthetnek és miben akadályozhatnak ezek Téged? Miben vihetnek előre? Gondolataid és érzéseid egyensúlya.
  .
 • Szókimondó: hogyan mutathatod meg magadat (gondolataidat, érzéseidet, értékeidet) úgy, hogy ezzel ne sérts másokat? Hogyan mondd el, mi a bajod a másikkal, a helyzettel, milyen megoldást szeretnél, úgy, hogy ez mindkettőtöknek megfeleljen? A problémák kialakulása megelőzhető. Hogyan mondjunk úgy NEM-et, hogy ne sértse a kapcsolatot. Mit tehetsz, ha a másik olyat tesz, amit nem tudsz elfogadni. Hogyan tudod hatékonyan érvényesíteni önmagadat?
  .
 • Megértő-elfogadó: Szeretnék segíteni másoknak, de hogyan tegyem? Hogyan adhatok neki valódi, őt előrevivő segítséget? A segítés buktatói: azaz miért nem hoz eredményt esetenként a tanácsadás, vagy a dicséret? Közlés-sorompók,avagy milyen mondatok állítják le azonnal a további, előrevivő beszélgetést…A segítő tulajdonságai, a segítő kapcsolat, az értő figyelem előnyei,és technikája.
  .
 • Problémamegoldás: Mi segít, ha bajban vagy? A problémamegoldás természetes folyamata. Hogyan nyerheted meg a másik együttműködését, és mi a kockázata annak, ha ez nem sikerül? Probléma- és konfliktus megoldás hatékonyan. Tanulj a kialakult helyzetből és ismerd el önmagad teljesítményét, ha sikerrel jártál.
  .
 • Feloldás, változás: Fogadom, hogy holnaptól másképp lesz! A változás szakaszai. A változást könnyítő és nehezítő tényezők számbavétele. Mit jelent a valódi pozitív gondolkodás? A pozitív gondolkodás és a megerősítések szerepe. Szokások és gondolkodási módok, melyek hatékonyan segítik az előrevivő folyamatokat. Saját fejlődési tervem. (csak a legszükségesebb időt szentelve a hibákra….inkább ezt az időt és energiát is a megfelelő módszer bemutatására és gyakorlására használva……a pozitív kondicionálást eredményesebbnek tartjuk, mint a kritikát, vagy fenyegetést.)
  .
 • Beszélgetek a testemmel! „TestNYELV-ÓRÁK” Újfajta kommunikáció a testünkkel.Intuíció, ráhangolódás. Elméleti háttér. Imagináció, álmok, érzések, emlékek,játékok. A fókuszolás módszeréről. Mit üzenhet a tünet, a betegség, hogyan fejthetnénk meg. Mire van szükség a gyógyuláshoz? Külső-belső nehézségeim, és erőforrásaim.
  .
 • Pozitív gondolkodás: Vedd észre a lehetőségeidet! Elmélet, a megerősítésekről, Coué, Louise L. Hay gondolatairól. Tényleg bevonzod? Próbáld ki!- gyakorlatok.
  .
 • „Énekeld a saját dalodat!” Valódi célunk megtalálása LeShan munkája alapján. Mi az, amit mindig is szerettél volna tenni? Mi az, amit, ha csinálsz, közben megáll az idő? Miért olyan fontos ez, és hogyan indíthatja be súlyos állapotok esetén is a gyógyulást?
  .
 • „Saját gyógyulási programom” LeShan munkája nyomán mindenki egyénileg összeállíthatja saját, komplex gyógyulási tervét, szakemberrel egyeztetve, a teljes embert célozva meg.
  .
 • Találkozás önmagammal: meditációs önismereti blokk. Részei:1. Az én virágom- tudattalanunk bemutatkozása2. Az én rétem- tudattalanunk pillanatnyiérzelmi-hangulati állapota3. Az én hegyem- teljesítménnyel, munkával kapcsolatos tudattalan viszonyulásunk4. Az én folyóm- tovább részletes tematika szerint!5. Az én házam6. Az én erdőm7. Az én szentélyem

  8. Az én vulkánom

  9. Az én kedvenc tájam- mit üzen a tudattalanom, a testem?

  10. Találkozás Belső Vezetőmmel- Tudattalanom tanácsai arról, mire van szükségem a gyógyuláshoz, a boldogságomhoz…

  11. Találkozás Belső Gyermekemmel- régi, nehéz dolgaim elengedése, az öröm, az alkotó kreativitás forrásának megnyitása.

  12. Képzeletbeli Utazás a Testemben: Mi a helyzet a testemben? A problémás részek üzenete.

  13. Út a Belső Forrásomhoz: a mindenkiben jelenlévő harmónia, béke, öröm forrásához vezető út megtalálása a célunk.

  14. Út a gyógyulásomhoz.