A magyar onkológiai statisztikák az Európai Unió legrosszabb onkológiai statisztikái, ezen belül az Észak-Magyarországi régió adatai még a rendkívül kedvezőtlen magyar adatoknál is rosszabbak.

2008-ban a korai daganatos halálozás (64 év alatti) a férfiak körében az Európai Unió átlagának 2-szerese volt, nők esetében az 1,5-szerese. Az ajak, szájüreg, garat rosszindulatú daganata miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében 6,5-7,5-szer annyian halnak meg, mint az Unió országaiban. (Országos Epidemiológiai Központ Észak-Magyarországi Regionális Népegészségügyi Jelentés 2005)

  • Az Európai Unió országaiban évi 3,2 millió új megbetegedést regisztrálnak, és csökkenő tendencia figyelhető meg az utóbbi évek során, ezzel szemben Magyarországon évről-évre nő a megbetegedések száma: 2001-ben 51136 új beteget regisztráltak, 2008-ban 70527 új beteget. (Magyar Tudomány, a Magyar Tudományos Akadémia Folyóirata).
  • Jelenleg Magyarországon 247,5 daganatos beteg jut 100.000 főre, míg az Európai Unió országaiban átlagosan 177, 6. (KSH, illetve Nemzeti Rákregiszter adatai, valamint Pannon Egyetem Statisztikai Szemle 90.évfolyam 6.szám)
  • A magyar daganatos betegek gyógyulási esélye mentális állapotuk miatt 2x rosszabb az Uniós átlagnál (régiónkban 6x!), mert nincsenek eszközeik a betegségük megharcolására.

 

Ezt a negatív helyzetet fenntartó súlyosbító körülmények:

  • Holisztikus gyógyítás hiánya, izolálódás, ismerethiány, negatív hiedelmek, hiányzó rehabilitáció
  • A túlterhelt egészségügyi ellátó rendszer csak a testi oldalra képes összpontosítani.
  • A daganatos betegek az egészségügyi állapotuk miatt hátrányos helyzetűek, de többszörösen is hátrányos helyzetűek lesznek azok, akiknek a betegségük miatt átmenetileg vagy tartósan csökken a munkaképességük, vagy fogyatékossá (pl:mozgásszervi, érzékszervi ) válnak.
  • Daganatos betegek körében gyakori a depresszió, a lemondás, reménytelenség, a hiányzó jövőkép, a célok feladása. Mentális állapotuk nagymértékben befolyásolja a gyógyulási esélyüket, és negatívan befolyásolhatja a túlélési prognózisukat.
  • A rák a köztudatban még mindig a halál szinonimája, pedig a témával kapcsolatos legújabb kutatási eredmények bizonyítottan alátámasztják, hogy a beteg személyisége jelentős hatással van a gyógyulásának folyamatára, de ezek az eredmények még nem eléggé ismertek és nem jutottak el a köztudat szintjére.

 

2010-ben létrehoztuk az Alapítványt, azóta folyamatosan karitatív tevékenységet végzünk a daganatos betegek belső gyógyítóerőinek mozgósítására. Az embert testi-lelki egységként kezelve kínálunk szolgáltatást, annak érdekében, hogy a programba bevontaknak javuljon az életminősége, aktív részesei legyenek a gyógyulásuknak, felelősséget tudjanak vállalni önmagukért.

Ismereteket, módszereket és segítő közösséget biztosítunk az érintettek számára, hogy eredményesen küzdhessenek meg a betegségükkel, aktívan tehessenek a gyógyulásukért. és sikeresen illeszkedjenek vissza a munka világába, legyenek ők a „hírvivők”: A rák legyőzhető!