A Simonton-módszer

A rák komoly betegség, a szervezet vészjelzése. Csak úgy lehet elbánni az életet fenyegető veszéllyel, ha bízunk a lehetőségeinkben. A pozitív elvárás nem garantálja, de növeli a gyógyulás valószínűségét. A negatív hiedelmek megváltoztatásának első lépése, hogy tudatosítjuk: a reménytelenség akadályozza a test természetes védelmi rendszerét. Ugyanazzal az erővel, amellyel negatív elvárásainkat alakítjuk ki, létrehozhatunk pozitívakat is.

A rák diagnózisa nagyon erős félelmet vált ki, amely érinti magát a beteget, de a családot, a támogató környezetet is. Pedig a modern onkológiai terápiák és a hatékony kiegészítő gyógymódok segítségével a rák ma már leküzdhető!
A legelső érzés a sokk, döbbenet, kétségbeesés, bénultság: sokan úgy érzik, ez szinte nem is velük történik, mintha egy üvegbúra választaná el őket a környezetüktől, a történésektől. A legkínzóbb talán a tanácstalanság, tehetetlenség érzése. Nagyon fontos, hogy ebben a fázisban a rászoruló segítséget kapjon a családtól, és ha kell, szakembertől.

A tapasztalatok azt támasztják alá, hogy a hagyományos orvosi kezelés mellett teljes életmódváltásra lehet szükség. Az egészséges táplálkozás gyógyító ereje, a mozgás mellett lényeges a lelki feszültségek kezelése, a saját, belső gyógyítóerő felfedezése. Az életmódváltás a szemléletmód megváltoztatását igényli.
A betegség kialakulása mögött a pszichológiai kutatások sok esetben tárták föl, hogy az illető valamilyen, számára nyomasztó, megoldhatatlannal látszó érzelmi konfliktust élt át, sokszor hónapokon, éveken keresztül. Ezt „életcsapdának” is nevezzük. Szenvedett abban a szituációban, amiben volt, de úgy érezte, változtatni nem tud rajta. A segítség ebben az esetben azt jelenti, hogy az erőforrásainkat, lehetőségeinket újragondoljuk, akár pszichológusi irányítással. Megtaláljuk, meglátjuk azokat a pontokat, ahol nem feltétlenül maga a szituáció, inkább a látásmódunk, hozzáállásunk megváltoztatásával a helyzet élhetővé, barátságossá alakítható. A hozzáállás változtatása a daganatos betegek életében a tapasztalatok szerint az asszertivitás, önérvényesítés kialakítását, fokozását jelenti. A hatékony önérvényesítés tanulható, begyakorolható!
Ugyancsak tanulható, könnyen elsajátítható a relaxáció, az az egyszerű gyakorlat, ami a test és lélek harmonizálásán keresztül hat. A kezelés alatt segíti a mellékhatások csökkentését, a betegséggel összefüggő, vagy egyéb szorongás szintjét, javítja az alvást, csillapítja a fájdalmat, hozzásegít kapcsolatot teremteni a belső gyógyító erővel, és aktiválja azt.

A szervezetünkben rejlő saját gyógyító forrás megtalálásának, aktiválásának, működtetésének hatékony és egyszerű, és ugyancsak könnyen begyakorolható módja az imagináció. Az imagináció nem más, mint fantáziánk szándékos, irányított használata, egyfajta meditáció, amivel egészségünket, illetve szerveink egészséges működését a képzelőerőnkkel helyreállítjuk.
A fantáziánk használata gyermekkorunktól jellemez minket- az élet minden területén. Bármilyen újítás, felfedezés először képzeletünkben születik meg! A gondolatokra, képekre a test nagy erővel reagál! Ez az állítás könnyen igazolható azzal, elég egy citrom képére gondolnunk ahhoz, hogy pusztán a fantáziánk megindítsa a nyálelválasztást. Ugyanígy reagál szervezetünk arra a képre, amivel védelmi rendszerünk működését jelenítjük meg, képi úton fokozzuk az immunrendszer tisztító, helyreállító munkájának a hatékonyságát.

A 70-es években a sugárterápiás onkológus szakorvos, Carl, és felesége, a pszichológus végzettségű Stephanie SIMONTON egy alternatív klinikát indított el Texasban. Azok a rákos betegek kerültek ide felvételre, akik az orvostudomány akkori állása szerint menthetetlenek voltak. A klinika működésének döbbenetes tapasztalata alapján a túlélési idő megkétszereződött.

A Simonton házaspár egyik felismerése az volt, hogy szervezetünk, testi működésünk egésze hihetetlen erővel reagál gondolatainkra! Az ősi gyógyító technikák ismerték és használták ezt a jelenséget- de egyre nagyobb teret nyer a modern pszichológiában is.

A Simonton házaspár nevéhez fűződő „gyógyító imagináció” gyakorlat olyan képek szándékolt, megtervezett felidézését jelenti relaxációban, amelyek ugyanúgy alkalmasak az immunrendszer működését segíteni, fokozni, ahogy a citrom képe a nyálmirigyekét. A működésében megerősített, megtámogatott védekező rendszer erősebb, sikeresebb abban a csatában, amit a rákos sejtek elpusztítása, szervezetből való kitakarítása jelent.
A gyógyulási folyamat megjelenítése során az immunrendszer és a segítő erők a daganatos sejteket elpusztítják. Az immunrendszer és a daganat találkozása a selejtes sejtekre végzetes. (Ahogy a vízkőoldó, ha a vízkővel találkozik, természetes, hogy minden különösebb erőfeszítés nélkül, egyszerűen feloldja azt.)
A „gyógyító kép” – a betegség megszüntetésének, az egészség helyreállításának útját megjelenítő fantázia, „belső mozi”- megszerkesztésének legfontosabb lépései a következők:

A „mozi” során megjelenítem, ahogy a gyógyító erők és segítők:
– Maradéktalanul elpusztítják a ráksejteket
– A ráksejteket a szervezetből eltávolítják
– A szervezet egészséges működése maradéktalanul helyreáll
– Látom magam a boldog jövőben, egészségesen, ahogy a céljaim megvalósulnak
– Látom magam a jövőben a gyógyító gyakorlatot végezni.

A megjelenített képet a megadott szempontok szerint mi magunk alkotjuk, ahelyett, hogy megvárnánk, hogy mi jön magától!
A módszer Magyarországon tanfolyami formában elsajátítható, és otthon rendszeresen végezhető. Ajánlott mindenfajta daganatos betegséggel küzdő számára.

Ajánlott könyvek

Simonton, O. C., Matthews-Simonton, S., Creighton, J. L., A gyógyító képzelet, Egészségforrás alapítvány, 2001.

Alapmű mindenki számára, aki egészség-betegség kérdésben érintett. Mindegy, hogy csak érdeklődő, vagy súlyos rákbeteg, családtag, esetleg más betegsége van, melyen a hagyományos orvoslás nem tud 100 %-ig segíteni, vagy csak meg akarja ismerni belső erőforrásait, és egyensúlyba akarja hozni testét és lelkét. Ez a könyv segíteni fog.
Tulajdonképpen ez az a mű, melyet a Simonton házaspár módszerük publikálására írt meg, de nem a tudományos világ felé, hanem azok felé, akik ezt a módszert használni akarják. Nincsenek tudományos sallangok, ez a könyv bárki számára teljességgel érthető. Sőt, olvasmányos!
A Simonton házaspár – illetve ex-házaspár, ha jól tudom – egyik fele pszichológus, másik onkológus. Kell-e ennél jobb párosítás a rákbetegség kezelésében? Aligha. Munkájuk során felfedezték, hogy vannak betegek, akiknek egyforma a stádiumuk, kilátásaik, de van, aki még sokáig él, vagy meggyógyul, valaki pedig a vártnál hamarabb meghal. Elkezdtek olyan betegekkel foglalkozni, akikről az orvostudomány lemondott, és eredményeik meglepőek voltak: a pácienseik jóval túlélték a nekik jósolt időt, legtöbbjük a könyv megírásakor is élt, és gyógyultnak nyilvánították.
Hogyan lehet ez? Simontonék abból a gondolatból indultak ki, hogy bár a hagyományos orvoslás erőn felül dolgozik a betegek életéért, lehetőségeik mégiscsak végesek, hiszen a testet gyógyítják, holott az ember nem csak testből áll, hanem lélekből is, és óriási szerepe van az ember, mint egész egészségében. (Milyen csodálatos a magyar nyelv, hogy kifejezi ezt!)
Levezetik azt a folyamatot, melyet ma már tudományosan bizonyított tényként kezelünk, hogy a stressz az immunrendszert gátolja, így nagy szerepe van a megbetegedésekben. Például mindannyiónk testében naponta többtízezernyi rákos sejt termelődik, mégis milyen sokan egészségesek vagyunk, hiszen az immunrendszer végzi a dolgát. Úgy gondolják a könyv írói, hogyha a stressz meg tudja betegíteni a testet, és a folyamatot megfordítjuk, akkor a psziché (ami a stresszt irányítja) meg is tudja gyógyítani. Erre a gyógyító folyamatra kifejlesztettek egy módszert, s ezt ismertetik könyvükben lépésről lépésre. Tulajdonképpen gyakorlati tanácsok sorozata a mű, melyet akár otthon egyedül is elvégezhet a gyógyulni vágyó.
A könyv két részből áll. Az első rész, A lélek és a rák, a betegség és a psziché kapcsolatát járja körbe: az immunrendszer, a stressz, a személyiség jelentőségeit részletezik, mely előkészíti az olvasót arra a gondolatmenetre, amely a második részben mutatkozik. A második rész, Az egészség ösvényei, magának a módszernek a levezetése. Bemutatják a gyógyító programot, mely többek közt relaxált állapotban végzett vizualizációból, célkitűzésekből, a neheztelés leküzdéséből, a családtagok szerepének bemutatásából áll.
A módszer igen komplex, jól kidolgozott, és hatékony! Ezzel a módszerrel rengeteg beteg gyógyult meg a mi vezetésünkkel is, és a világ több pontján gyógyulnak, gyógyítanak ezzel a módszerrel. Egyedül is elvégezhető a program, bár érdemes pszichológus segítségét igénybe venni, így hatékonyabbá, gyorsabbá tehető a gyógyító folyamat, s nem utolsósorban olyan támogatást, megerősítést kap a gyógyulni vágyó, amelyet csak szakember tud nyújtani.
Ami a mi munkánkat illeti, a hosszú évek gyógyító tapasztalatai alapján továbbfejlesztettük a módszert, s a már bemutatott lelki okok pszichoterápiás úton való megváltoztatásával még hatékonyabbá tettük a programot. Ezzel a módszerrel nem csak rákbetegek, de autoimmun betegségben szenvedők, vagy más, pszichoszomatikus betegségben szenvedők gyógyíthatók.i
Mindenkinek ajánlom a könyvet, valóban nagyon olvasmányos és hasznos, rengeteg példa van benne, igazi erőt és hitet ad. Gyógyulásra fel!

Stephanie Simonton: A gyógyító család

A Gyógyító képzelet című könyv folytatása
Szelíd gyógymód sorozat 7. – E könyv kivételesen nemcsak a beteghez szól, hanem családtagjaihoz is. Stephanie Matthews Simonton a rák pszichés okainak és holisztikus kezelésének világszerte elismert szakértője olyan szemlélettel ismertet meg, melynek segítségével gyógyító légkör alakítható ki a súlyos betegség számtalan terhével küzdő családban. “Hogyan segíthetem a beteget úgy, hogy a testi-lelki támogatás a lehető legtöbbet nyújtsa számára?” “Hogyan tudom én magam – erőim felemésztése nélkül – elviselni azt az állandó feszültséget, amelyet a betegséggel való együttélés okoz?” Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel küszködik az a férj, feleség, testvér, unoka, mindenki, aki szenvedni látja azt, akit szeret. Stephanie Matthews módszere a családtagok mellett a betegnek is kapaszkodó a betegség okozta válságban. Rávezeti, hogyan oszthatja meg és hogyan enyhítheti a fájdalom és a félelem gyötrelmeit, hogyan mozgósíthatja képzelete segítségével immunrendszerét, hogyan segítheti elő aktív közreműködésével saját gyógyulását.

Balogh Béla: Többszintű gyógyulás
Rák, a megoldható feladat

A daganatos betegségből való gyógyulás folyamata egyfajta belső utazás, melynek során új ismereteket és tapasztalatokat szerzünk, az értékrendünk szinte egyik pillanatról a másikra megváltozik. Ha rendelkezünk egy átfogó térképpel a kiváltó okokról és az okok megszüntetésének módjáról, ha akár már néhány nappal a diagnózis után látjuk a célhoz vezető utat, a betegség megszűnik fenyegetőnek lenni, és ami előttünk áll nem más, mint egy megoldandó feladat. És a feladat megoldható. Új könyvében Balogh Béla saját gyógyulását osztja meg velünk!

David R. Hamilton: Az elme gyógyító ereje

Mára minden második héten napvilágot lát egy-egy tanulmány, amely elég erős bizonyíték, hogy elismerjük elménk képes meggyógyítani a testet.
A vizualizáció (képzelőerőd) 2006 óta már pozitív eredményeket produkált a stroke és a gerincsérülés terén, valamint segítségével javítani tudták a Parkinson-kóros betegek mozgását. A betegek egyszerűen elképzelik, hogy normálisan mozognak, és miközben ezt teszik, a képzeletben mozgó kar vagy láb mikroszkopikus szinten stimulálódik, és stimulálódik az adott karhoz vagy lábhoz tartozó agyterület is. Ez azt eredményezi, hogy idővel a mozgások javulásnak indulnak. Stroke esetében még egyes agyterületek is regenerálódni kezdtek.
A placebo-hatás évek óta arra tanít minket, hogy a hit ereje egész sor betegség vagy egészségügyi állapot kimenetelét képes megváltoztatni. A legújabb kutatások is bizonyították, hogy ha valaki placebót szed, de azt hiszi róla, hogy gyógyszer, akkor a meggyőződésnek megfelelő kémiai változások következnek be az agyban.
Ma már kétségbevonhatatlan tény, hogy gondolataink, érzelmeink és meggyőződéseink nem pusztán szubjektív (életrevaló) képzeletek az elménkben, hanem valódi kémiai és fiziológiai változásokat időznek elő az agyban és az egész testben.
Ha célul tűzöd magad elé, és bízol abban, hogy teljesen meg tudod gyógyítani magadat, akkor tudd, nagy dolgokra leszel képes!
David Servan-Schreiber : A rák ellen – Egy új életmód

A szerző orvos, orvosi alapossággal meséli el a rák megjelenését, működését, terjedését, és az egyes lehetőségeket a rák elleni harcra. Mindezt úgy, hogy az olvasó megértse, de azért szépen tudományosan alá is legyen támasztva, és még érdekes is legyen. A szerző agykutatóként dolgozik Pittsburgh-ben. Az egyik vizsgálatra nem érkezett meg az önkéntes, ezért ő maga feküdt be az MRI –be, és derült ki, hogy 30 évesen agydaganata van. Saját élményein keresztül meséli el a tapasztalatait, a környezeti változásokat (környezete mennyire nem tudta kezelni a betegségét), és a saját reakcióit.
Az első harcot még az orvosi protokoll szerint vívta meg, és gyógyulása után visszatért a korábbi életéhez.
A második harc – a visszaesés – változtatta meg igazán. Ekkor kezdett orvosként is utána nézni, hogy mit tehet még a protokoll kezelés mellett a szervezetének a segítésére, és amit talált, teljesen megdöbbentette. Az út pedig, amin terel minket a szerző, oda vezet, hogy a mostani életünket a saját érdekünkben meg kell változtatni, mert ahogy élünk és amit eszünk, az betegít meg minket. Az ételekhez, mozgás mennyiségekhez konkrét tanácsokat is ad (rák ellen ható élelmiszerek), és ezen tanácsait a történetekkel és kutatásokkal is megtámogatja.
Az étkezés mellett a test karbantartása, edzése, a rákot legyőző mozgásokra, és a testi érintések fontosságára is felhívja a figyelmünket.
A könyv végén lelki utakra is elkalauzolja az olvasót, és bemutatja a rák ellen ható eleme fegyvereit és pajzsait: az immunrendszert az agy vezérli.
Beata Bishop: Ideje a gyógyításnak

Orvosi vélemény szerint 1981 júniusa körül meg kellett volna halnom rosszindulatú melanómában, amely a rák egyik leggyorsabban terjedő fajtája. Ma, csaknem harminc évvel később egészséges vagyok a szó legteljesebb értelmében: nemcsak nem vagyok beteg, hanem hibátlanul működik a szervezetem és sok az energiám. Amikor 1980 végén kiderült, hogy továbbterjedt a rákom, cukorbajban, kezdődő ízületi gyulladásban, gyakori migrénben és sorozatos foghústályogban is szenvedtem. Ez a sok baj mind elmúlt. A rákműtét során megcsonkított jobb lábam nagy része visszanőtt. Orvos barátaim szerint az ilyen regenerálódás lehetetlen, és én hiszek is nekik, kivéve, hogy épp e lehetetlenségen járok nap mint nap. Testem gyógyulásával párhuzamosan átestem egy belső változáson is, amely megszabadított sok félelemtől és elavult értékeimtől úgy, hogy sokkal kevesebbet aggódom és sokkal többet nevetek, mint azelőtt. Mindezt a külső-belső új életet a Gerson-terápiának köszönhetem, amely megtanított a gyógyító táplálkozás, az egészséges életmód és a természettel való együttműködés szabályaira. Életmentő üzenetét ezzel a könyvvel szeretném mennél több emberhez eljuttatni.

Buda László: Mit üzen a tested? – Gyógyító kommunikáció belső világoddal

Bár saját testünk a „leghűségesebb társunk” életünk folyamán, a vele való kapcsolatunk gyakran megromlik, ellentmondásossá válik. Bizonyos részeinket talán kedveljük, büszkék vagyunk rájuk, más részeinket azonban elutasítjuk, utáljuk, sokszor egyenesen undorodunk tőlük. Ha pedig ez a test “elromlik”, értetlenséggel, ijedelemmel vagy haraggal reagálunk, és – ha a panasz nem múlik magától – külső megoldásokat keresünk, esetleg elvisszük egy “szerelőhöz”.
Viszonylag ritka, hogy valaki a hála, a szeretet, a gyengédség, az elfogadás, a tisztelet, a csodálat érzéseit a saját testével kapcsolatban rendszeresen megélje, ennek megfelelően gondoskodjon róla, és igyekezzen megérteni, komolyan venni jelzéseit, érkezzenek azok akár apróbb kellemetlenségek, testsúlyproblémák, kimerültség vagy súlyosabb betegségek formájában.
Tested tükrözi érzelmeidet, gondolataidat, emlékeidet, kapcsolataidat, konfliktusaidat. Feltárul benne egész élettörténeted – sőt, gyakran szüleidé, felmenőidé is. Ha meg akarod fejteni, mit üzennek a tüneteid, ha szeretnél meggyógyulni, fontos, hogy képes legyél kommunikálni testeddel, élményed legyen arról, hogyan szólíthatod meg¬, és miként válaszol neked a maga sajátos “nyelvén”. A test ugyanis sohasem hazudik. Közlésmódja tiszta, erőteljes, maximálisan személyes – és igen, sokszor fájdalmas, kíméletlen. Ugyanakkor, minden pillanatban készen áll arra, hogy segítsen valami lényegeset megérteni és megváltoztatni.

Almási Kitti – Bagdy Emőke – Böjte Csaba – Szendi Gábor:
Veszteségből nyereség, vereségből győzelem
A lelki megküzdés útjai

Nincs olyan ember, aki élete során legalább egyszer – de inkább többször – ne kerülne lelkileg a padlóra. Valamennyiünket érnek veszteségek, vereségek, kudarcok, ám mivel ezekben többnyire csak a szenvedést látjuk, az értelmet nem, pánikszerűen menekülünk előlük.
“Nincs idő a fájdalomra!” – halljuk a tévéreklámban is, a fájdalom azonban igenis időt és teret követel magának az életünkben. Van, amikor képtelenség kivédeni – az egyetlen lehetőségünk, hogy megküzdjünk vele, azután erőnket újra összegyűjtve feltápászkodjunk a földről. Erre azonban kultúránk nemigen tanított meg minket, és környezetünk sem sokat segít a bíztatónak szánt, ám sokszor ostorcsapásként ható mondatokkal: Szedd már össze magad!, Ha nem csinálsz semmit, mitől várod, hogy jobb legyen? Nem gondolod, hogy kissé túlreagálod a dolgot?
De mi segíthet annak, aki éppen mélységesen gyöngének, tehetetlennek, kiszolgáltatottnak és szomorúnak érzi magát? Mi tesz képessé valakit arra, hogy súlyos csapások után is talpra álljon? Hogyan lehet a veszteséget nyereséggé, a vereséget győzelemmé alakítani?
A modern pszichológia eszköztára és a hit, a spiritualitás útja egyaránt segítségünkre lehet a sikeres lelki megküzdésben; abban, hogy egy nehéz, fájdalmas életszakasz után újra – immár megerősödve – önmagunkra találjunk.

Dan Millman: A békés harcos útja

Az önismeret és a megvilágosodás felé
A történet alapja Dan Millman, a világbajnok atléta igaz története, aki bejárta a test és a lélek, a szerelem és a rettegés, a világosság és a sötétség, a nevetés és a csoda birodalmait. Dan egy Szokratész nevű öreg tanítómester, a békés harcos vezetésével, és egy rejtélyes, vidám lány hatására a végső szembesülés felé halad, amely felemeli, vagy tönkreteszi őt.
“Azelőtt úgy éreztem, velem született jogomnál fogva jár nekem egy boldog, magas szintű, józan élet, amit automatikusan megkapok majd az évek során. Soha nem sejtettem, hogy egyszer meg kell majd tanulnom, hogyan kell élni – és hogy léteznek a világlátásnak olyan különleges szabályai és módszerei, amelyeket el kell sajátítanom, mielőtt egyszerű, boldog és elégedett életemre ráébredhetnék.”

Szabadon, örömmel, szeretettel – Naszádi Kriszta & Nemes Ödön

Nemes Ödön gondolatai a legalapvetőbb dolgokról szólnak: szeretetről, megbecsülésről, fájdalomról, félelemről, meghittségről, alkotásról, hitről, örömről és legfőképpen a szabadságról. A beszélgetés során életének tapasztalatait fűzi össze bölcsességekké, és konkrétan, egyszerűen szól közös emberi kérdéseinkről. „Neki tudtam először fenntartás nélkül elhinni, hogy Isten országa megvalósulhat itt is, miközöttünk” – írja beszélgetőtársa az előszóban.
Ödön atya életének vezérelvei a szabadság, az öröm és a szeretet. Saját bevallása szerint soha semmit nem tett pusztán kötelességből. Hiszen a legnehezebb és megváltoztathatatlan helyzetekben (mint amilyen a rák volt) is megmaradt a szabadsága, hogy megválassza, miként viszonyul az adott szituációhoz és hogy értéket keressen bármely helyzetben. A végső érték pedig, amire mindig van lehetőség, nem más, mint a szeretet. Szeretettel igent mondani a szenvedésre, szeretettel belesimulni Isten tenyerébe. „Azért tudtam szembenézni a rákkal, mert ha ötvenhárom évig Isten tenyerén voltam, akkor rák ide, rák oda, ott is maradok.” – vallja a jezsuita szerzetes.

Albert Espinosa: Sárga világ
Ha hiszel az álmaidban, valóra válnak

Albert több csatát nyert a halállal szemben, épp ezért történetei tele vannak élettel. Hatalma abban rejlik, hogy soha nem adja fel. Megtanult veszíteni, de kizárólag azért, hogy nyerhessen, és így még erősebbé váljon. Könyve gyűjteménye mindannak, ami neki segített. Albert egy mindenki számára elérhető, a nap színében fürdő világról beszél: A Sárga világról. Egy olyan helyről, mely tele van melegséggel, ahol a szeretet magától értetődő, hétköznapi dolognak számít, ahol az élet a legértékesebb. A Sárga világ egyfajta életforma, szemléletmód, azt mutatja meg, miképpen táplálkozhatunk mindabból, amit a jó és a rossz pillanatokból tanulunk. Minden veszteségben benne rejlik a lehetőség, hogy nyerj valamit. Nincs kész válasz arra, hogyan lehet legyőzni a rákot, nincs titkos stratégia. Csupán a saját erődre hagyatkozhatsz, meg kell vívnod a csatát, és hagynod kell, hogy önmagad, saját belső valód vezessen. Albert bízik abban, hogy könyve hatására sokan keresik és találják majd meg a maguk “sárga lényeit”, akik valamiképpen erőt adhatnak, és különlegesek lehetnek az ember életében. Az egyedi hangvételű írás egészségesek és betegséggel küzdők számára egyaránt példaértékű lehet. Üzenete: Ne félj megélni a sárga világot! Csupán hinned kell benne! Ne feledd: ha hiszel az álmaidban, valóra válnak!

Simonton-módszerrel gyógyultam meg csontmetasztázisból

Dobák Lászlóné Margó története